16 Şubat 2010 Salı

Profiterol


Profiterol konusunda çok seçiciyimdir( sanki başka şeylerde değilim:P), topları takır takır kuru olmayacak, içindeki krema ne çok koyu ne çok sulu olacak, ısırdın mı o krema ağzında patlayacak, sosu puding gibi olmayacak, toplar sosun içinde yüzmeyecek,kup kuru da olmayacak gibi gibi:PPP e tabi tüm bu şartları bir arada bulmak o kadar da kolay değil. Herşeyi geçtim insanın kendi elinden çıkan şey daha bi leziz olmuyor mu sanki? Profiterolü ilk kez deniyorum ve samimi söylüyorum dehşet oldu. Bu kadarını beklemiyordum dersem yalan olur çünkü el lezzetime güvenirim, yemek yapmaktan keyif alınca daha da artıo bu lezzet tabi. İlk deneme için göz korkutan, el oyalayacak bir tarif gibi gelebilir ama ben çok keyif alarak yaptım. Sonuç güzel olunca verilen emeğe değiyor zaten. Neyse çok konuştum, sevenler için denenmesi farz bi tarif, show yaparsınız vallahhh misafirlerinize:P Daha iyisinin olabileceğini sanmıyorum.

Toplar için:
-1 su bardağı un
-1 su bardağı su
-50 gr margarin
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 fiske tuz
-3 tane yumurta
Kreması için:

-2,5 su bardağı süt
-yarım su bardağı toz şeker
-yarım su bardağı un
-1 çorba kaşığı margarin
-1 paket vanilya

Üzeri için de çikolata sosu

1 bardak suyu tencerede kaynatın, içine 1 tatlı kaşığı toz şeker,1 fiske tuz ve 50 gr margarini ekleyip eritin. Margarin eriyince unu yavaş yavaş katarak devamlı karıştırın. Bu şekilde hamur 5 dakika pişsin sonra ılınmaya alın hamuru. Hamur ılınınca yumurtaları teker teker ekleyin. Burda püf noktamız yumurtaları tek tek kırıp yedirmek, birini kırın iyice karştırın sonra diğerini. Sonucunda hamur macun kıvamına gelecek.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hamurları sıkmaya başlayın. Ben ilk olarak pasta şırıngası kullandım ama çok zahmetli oluyor hamur cok cabuk bitiyor tekrar tekrar açıp eklemek zaman kaybettirebilir. Burda krema sıkma poşetlerini öneriyorum en kısa zamanda edinmem lazım. Ben şekillendirirken 2 tane kaşıktan faydalandım daha kolay oldu. Yarım yemek kaşığı kadar hamur alıp öteki kaşık yardımıyla yuvarlatarak tepsiye bıraktım. Çok büyük almayın hamuru çünkü baya şişiyorlar pişerken. Neyse hepsi tamamlanınca önceden ısıttığınız 180c fırında 45 dakika KESİNLİKLE FIRIN KAPAĞINI AÇMADAN pişirin. Yoksa toplarımız sönebilirmiş.
Hamurları fırının içinde bırakın ılınması için.

Toplar pişerken krema malzemelerinin hepsini tencereye alıp kremasını yapın. Vanilyayı ben en son ekliyorum.Kaynayınca ocaktan alın ara ara karştırırak soğutun kabuk bağlamasın. Aynısını hazır çikolata sosumuz için de uyguluyoruz.Bunu da soğutun.

Ve gelelim en zevkli kısma. Topları bıçakla yarıdan kesip içine şırıngayla kremadan bolca sıkın.Üstüne tabiki de bolca çikolata sos. Süslerken ben dövülmüş ceviz kullandım. Fındık, toz fıstık, hindistan cevizi de olabilir size kalmış. Hepsi bitince kendinizle gurur duyabilirsiniz, çünkü bu yediğiniz en iyi profiterol olacak emin olun. Eserinizi bi izleyin. Ve tadanların tepkileriyle keyfinize keyif katın. Afiyet olsun:PPPP

10 yorum:

  1. Harikasın tatlım,muhteşem görünüyor ve ilk işim tarifini denemek olucak:)teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkr ederm cnmm dene tabi yorumları bekliyorum çok süper bi tarif:)

    YanıtlaSil
  3. OHH OHHH harikkaa kesinlikle yapacagımmm canım sağol detaylı anlatım için muckkkk afyet olsun sizlere

    YanıtlaSil
  4. cok saol bebem banko tarif dene kesin:)

    YanıtlaSil
  5. canım ya harika olmuş! ellerine sağlık valla gece gece canım çekti :)

    YanıtlaSil
  6. ah zeynebimmm ver adresi yapıp gönderiim hemen:)

    YanıtlaSil
  7. gece gece mahvettin beniiii :(

    YanıtlaSil
  8. oooo deme ama kuzum böle:(( arada kaçamak iidir hem güya ben de diyetteyim:P ne varsa götürüorum maşallah

    YanıtlaSil
  9. valla yaptırırım bi gün sana görürsün ..oturur yerim koca tencereyi :)

    YanıtlaSil
  10. aaa şekerim lafı mı olur:) sen iste

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz değerli, bizi onlardan mahrum bırakmayın